Pengkikut blog

IKLAN lagi....

VALENTINE'S DAY.....

Bile masuk bulan febuari.. kat tv pun da tunjuk cite2 cinta.. kedai2 bunga pun da mule start display bunga2 kaler merah.. gift shop pun da siap da kad2 ucapan.. dari mata kasar.. kite da nampak da la.. upcoming event tu.. yep! Valentine's Day..
Ape2 pun.. jom kite kongsi same2 asal usul sambutan nie.. Valentine’s Day atau pun Festival of love.. Festival of Love nie pd asal nye salah satu sambutan yg di buat oleh penduduk di Rom.. di mana pd ketika itu.. diorang ni xde agama lg.. (pagan) Waktu itu.. paganism adalah ajaran bg rakyat di Rom ni sejak kurun ke-17.. Konsep nye pd waktu itu ialah salah satu luahan atau expression kepada semangat cinta (spiritual love)
Jadi.. mereka pun menyambut festival ini pd pertengahan Febuari pd setiap tahun.. Diorang buat pun bukan kecik2 je.. party besar-besaran.. Salah satu ritual dlm festival itu ialah dengan mengorbankan seekor anjing dan seekor kambing. 2 orang pemuda yg gagah akan menyapu darah kambing dgn anjing tersebut ke seluruh tubuh diorang.. dan kemudiannye diorang akan basuh darah tersebut dgn susu.. Selepas itu.. diorang pun akan berarak dimulai dgn 2 orang pemuda td tu.. 2 orang pemuda nie.. diorang ade pegang kain.. dan kain yg dipegang ini akan terkene la kat orang2 di sekeliling yg lalu dekat perarakan itu. Wanita yg paling seronok sekali kalau terkene dgn kain yg dipegang itu konon nye diorang percaya yg ianya akan menyembuhkan kesuburan gitu..
Itu waktu diorang xde agama.. bila kristian mengambil alih Rom.. waktu tu la baru diorang tukar kan kepada Valentine’s Day.. Siape itu Valentine? Mengikut pd laman web nie.. www.orthodoxresearchinstitue.org .. Valentine atau pun Saint Valentine adalah seorang paderi berdekatan dgn bandar Rom lebey kurang pd tahun 270 A.D. Pd waktu itu.. gereja2 ni dlm krisis yg agak teruk la.. jd Valentine ni byk menolong orang2 Kristian. Hal ni ditentang oleh kerajaan Rom. Akhirnye.. Valentine ditangkap. Waktu tu agama kristian ni baru nak masuk la.. kerajaan Rom ketika itu.. diorang ade da ajaran sendiri.. dekat2 mcm tuhan2 Greek camtu la..
Yang ni korang kne igt betul2.. Ape itu Valentine’s day bg agama kristian? Valentine’s Day itu adalah hari untuk meraikan cinta diorang kpd tuhan diorang.. Cinta itu ditunjukkan dgn kehidupan dan kematian tuhan mereka.. dan juga kematian paderi2 ini.. atau dikenali dgn Martyrs. Martyrs bermaksud penganut yg sanggup mati demi ajaran kristian.. dlm kes ini.. Valentine itu la.. Bg diorang lg.. Cinta spt mana tuhan mereka iaitu Jesus sanggup menderita demi pengikut nye.. kalau nak di ikutkan byk lg maklumat dlm website tu.. tp aku x larat la nak baca sampai habis..
Dan sekarang nie.. soalan asas yg perlu ditanya.. kenapa kita meraikan Valentine’s Day ini? Boleh ke? Apa pandangan Valentine Day dr segi Islam? Kite check it out lg.. ini pula di ambil dari www.islam-qa.com .. Pada pandangan Dr. Su’ad Ibrahim Salih, professor di Universiti Al-Azhar. Beliau menyatakan:
Sememangnya Islam itu agama yg benar.. Cinta sejati dan kerjasama adalah suatu amalan yg bagus dan benar. Allah SWT bersabda: Sesungguh nya orang mukmim adalah bersaudara, maka damaikanlah antara kedua-dua saudara kamu, dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu mendapat rahmat (Al-Hujurat 49: 10)
Berbalik kepada soalan kita td.. mungkin ade pelbagai cara untuk meluahkan perasaan cinta yg berlandaskan pada ajaran agama.. dan ade juge yg tidak.. Seharusnya kite ummat Islam meletakkan rasa cinta kita kepada Allah SWT dan Muhammad SAW sebagai cinta yg teratas mengatasi cinta yg lain. Islam juga mengerti akan satu keadaan yg membawa kegembiraan dan mendekat kan ummat nya antara satu sama lain.. akan tetapi Islam tidak mengikut cara orang barat dengan menyambut nya seperti Valentine’s Day ini.. Menyambut Valentine’s Day adalah suatu bid’ah...
Yg menyedihkan kita sekarang ini.. walaupun ade sesetengah ummat Islam yg sudah tahu akan hal ini.. tetapi tidak mampu untuk melakukan apa2 kerana negara kita mengamalkan sambutan hari Valentine’s Day.. Walaupun tiada cuti umum diberikan.. Walaupun tidak ketara hal yg menunjukkan negara kita meraikan sambutan ini.. tetapi kita dpt lihat kedai2.. pasaraya yg menjual bunga dan kad ucapan.. malahan di kolej2 dan universiti juga turut menjual nya kerana disitu lah byk nye “love birds”.. siaran television yg menayangkan cerita cinta.. dan seumpamanya.. itulah hal yg kita masih tak mampu nk ubah walaupun negara kita di label sbg negara islam..
menurut website www.ztruth.typepad.com .. Di Saudi Arabia.. mereka melarang segala bentuk bunga berwarna merah.. malah apa2 yg berwarna merah yg ade kaitan dgn Valentine’s Day.. Mereka juga ade pasukan polis yg khusus mengenai Islam.. kalo kat Malaysia nie.. Mahkamah Syariah la contoh nya.. tp itu mahkamah.. diorang ni.. polis pun ade khas untuk hal2 berkaitan Islam.. polis ni bertindak untuk mencegah penjualan berkenaan Velntine’s Day.. Kat Kuwait lg bagus bila mana diorang cuba nak menggubal undang2 untuk melarang sambutan Valentine’s Day ini.. Indonesia pun turut sama membantah.. walaupun diorang pelbagai agama mcm kita.. tp nampak jugak lah ape yg diorang lakukan ye tak?
Jadi.. apa kate korang? Nak celebrate lagi ke? Mintak2 jgn lah.. penat je aku tulis panjang2.. siap search2 internet lg.. kalau boleh sebar2kan lah.. dpt gak kite menolong ummat islam yg lain lebey2 lg yg muda remaja nie.. hanyut je semua nye.. nnt yg nak memimpin negara.. kita la yg muda2 nie.. kalo kite tak halang.. alamat nye.. 20 tahun akan dtg.. Valentine’s Day jadi cuti umum la kut..
Salam..
SUMBER:
MY COMMENT:
Kekadang macam BODOH gak duk sambut benda2 macam nie...yang kita tak tau asal usulnya...kononnya hari VALENTINE nie bagus sangat ah...mengenang kekasih...adeh...tak paham aku...memang ah aku single..mesti orang cakap aku jeles...tapi tak da makna nya..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan