Pengkikut blog

IKLAN lagi....

CINTA PLATONIK
APA TU CINTA PLATONIK...AKU PUN BARU DENGAR SEBAB TENGOK CERITA KAT ATAS NI..CERITA NIE MENCERITAKAN TENTANG CINTA PLATONIK ANTARA DUA INSAN NIE...YANG SANGGUP WAT APA SAHAJA. DEMI PASANGAN NYA....

MENURUT ENCIK WIKIPEDIA,

Cinta Platonik adalah sebuah istilah yang dipakai untuk menyebut sebuah perkaitan kasih sayang, tetapi unsur-unsur rasa tarikan secara seksual tidak wujud.
Istilah ini diambil dari salah satu bahasa Yunani, Plato, terutama dari karyanya Symposium, yang tertulis bahawa cinta akan wujud daripada kebaikan adalah dasar dari semua kebajikan dan kebenaran.
Istilah Amor Platonicus, telah digunakan pada awal abad ke-15 oleh Marsilio Ficino, sebagai sinonim daripada "Amor Socraticus," yang merujuk kepada kasih sayang antara Socrates dan murid-muridnya.
SO INI BERMAKSUD...CINTA PLATONIK NIE HUBUNGAN LEBIH DARI SEORANG KAWAN ANTARA DUA ORANG BERLAINAN JANTINA...WAH BESH NYA...XDA PERASAAN XDA UNSUR SEKSUAL..CINTA PLATONIK JUGA MELIBATKAN BARANG PERIBADI DAN UNTUK HAIWAN JUGA...PELIK KAN?Antara punca utama cinta platonik ni dirahsiakan :
  • masing masing ego and berkeras taknak meluahkan perasaan sesama sendiri .
  • tak yakin hubungan yang dibina mampu dibawa ke peringkat seterusnya .
  • belum bersedia dan masih berusaha mengenal hati budi masing masing .
  • takut dan risau sekiranya ikatan persahabatan akan longgar / kekok sekiranya membuat sebarang pengakuan .
  • perasaan cinta memang tak wujud
TAPI WALAUPUN SERAPAT MANA PUN SESUATU HUBUNGAN...WALAUPUN HANYA DIKATA "HANYA KAWAN"MESTI ADA 1 PERASAAN IAITU "CINTA".KALAU KITA BEBETUL KUAT UNTUK MENAHAN DIRI DARI RASA CINTA MESTI HEBAT KAN?SUSAH DOWH...SEBAB LAMBAT LAUN MESTI ADA PERASAAN CINTA PUNYA....TOKSAH TIPU LAH!

PS:-SUSAH NAK MENAHAN PERASAAN...KALAU DAH BERCINTA TU LUAHKAN JA LAH...MAYBE ORANG YANG AMAL CINTA PLATONIK NIE TAKUT ORANG YANG DIA SAYANG TU MENJAUHKAN DIRI DARI DIA...AKU RASA AH....ANYWAY SAPA LAH CINTA PLATONIK AKU YA...HAHAHAHA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan