Pengkikut blog

IKLAN lagi....

KISAH LEPAT


RAMAI INGAT LAGI KISAH LEPAT? AKU PUN INGAT LAGI KISAH LEPAT...KISAH SEORANG AYAH YANG DI LARIKAN ANAK NYA OLEH BEKAS ISTERI NYA.
Tiga belas tahun anak dilarikan bekas isteri


KUALA LUMPUR: Pelukis potret, Ismail Ariffin atau Lepat yang mengalami tekanan perasaan sejak 13 tahun lalu selepas anaknya, Sunni Sazali, dilarikan bekas isterinya, mahu menyaman Mahkamah Syariah negara ini. Lepat, 42, mengakui kejadian masih menghantui dirinya hinggakan beliau mengalami gangguan emosi dan tekanan hidup kronik kerana berjauhan dengan anaknya yang ketika itu berusia dua tahun. Dia kecewa dan mendakwa Mahkamah Syariah Pulau Pinang tidak membantu memastikan kes hak penjagaan Sunni mencapai keputusan sama ada memihak kepadanya atau bekas isterinya, warga Britain, Aishah Jane Brummit.

“Selepas berfikir sekian lama, saya rasa keadilan perlu dituntut kerana ia berpunca daripada kelemahan pihak terbabit (Mahkamah Syariah) hingga menyebabkan saya kehilangan Sunni.

“Bila terkenangkan nasib Sunni, terutama soal iman dan risaukan kalimah syahadah Sunni, saya menjadi runsing dan bimbang,” dakwanya ketika dihubungi di Bremen, Jerman di sini, semalam.

Tiga belas tahun lalu, negara dikejutkan berita mengenai Aishah melarikan anaknya hasil perkongsian hidup dengan Lepat selepas pertemuan dengan anaknya atas perintah Hakim Mahkamah Syariah Pulau Pi-nang, Othman Ibrahim.
Pada 1 April 1997, mahkamah berkenaan mengeluarkan perintah membenarkan Aishah bertemu Sunni setiap pagi Sabtu di pekarangan Balai Polis Lebuh Pantai, Georgetown.

Bagaimanapun, Aishah mengambil kesempatan daripada perintah itu dengan merancang melarikan Sunni ke luar negara menerusi sempadan di Bukit Kayu Hitam.

Malah, insiden itu bukan yang pertama, sebaliknya setahun sebelum itu, Aishah pernah melarikan Sunni ke negara asalnya sebelum Lepat berusaha ‘merampas’ anak sulungnya itu ketika sedang tidur di kediaman keluarga mentuanya di Devon, England.

Kini, pasangan yang sudah berpisah itu membawa haluan masing-masing dengan Aishah, 38, menetap bersama Sunni, 15, di Devon, manakala Lepat yang berkahwin kali kedua dengan rakyat Jerman, kini tinggal bersama isteri yang juga penuntut peringkat sarjana bidang psikologi di Universiti Bremen, Nor Azlina Caesar Abdullah, 26, dan anak perempuan mereka, Siti Aminah yang berusia tiga tahun di negara berkenaan.

Lepat yang berasal dari Bagan Lebai Tahir, Butterworth, mendakwa kelemahan sistem kehakiman mahkamah berkenaan, di tambah persepsi negatif terhadap dirinya menyebabkan beliau terpaksa menanggung rindu berpisah dengan Sunni.

Menyingkap kejadian pada 5 Julai 1997, Lepat yang menjalani pembedahan pankreas tahun lalu dan menghidap penyakit buah pinggang, berkata tindakannya ‘mengintai’ Sunni dan Aishah dari bangunan bersebelahan balai polis menimbulkan rasa tidak puas hati bekas isterinya, menyebabkan mahkamah mengarahkan beliau tidak mengulangi perbuatan itu.

“Arahan itu juga menyebabkan Sunni berjaya dibawa ke luar negara kerana tidak ada pihak yang mengawasi pergerakan Aishah. Ketika itu, saya ke kedai makanan segera membeli kentang goreng untuk Sunni dan apabila tiba di pekarangan balai polis, kelibat kedua-duanya sudah tidak kelihatan,” dakwanya.

INFO
Rentetan peristiwa
Februari 1996 – Aishah larikan Sunni ke England kali pertama sebelum
Lepat merampasnya dan membawa pulang ke Malaysia.

5 Julai 1997 – Sunni dilarikan Aishah buat kali kedua dengan menyeberangi sempadan di pintu Bukit Kayu Hitam.

Ogos 1997 - Aishah mendapat hak penjagaan terhadap Sunni daripada mahkamah di London.

SUMBER:-
http://www.bharian.com.my/articles/LepatmahusamanMahkamahSyariah/Article/ 

ANAK LEPAT YANG DILARIKAN, SUNNI

LEPAT SEKARANG BAHAGIA DI BREMEN, GERMAN BERSAMA ISTERI, LINA DAN DUA ANAK NYA AMINAH DAN AHMAD AZALI.WALAUPUN BAHAGIA, SAKIT RINDU TERHADAP ANAKNYA,SUNNI MAKIN MENEBAL.


ANYWAY SEKARANG LEPAT DOK WAT VIDEO DALAM YOUTUBE.COM..SEARCH justpLt..BOLEH AH KORANG TENGOK DIA BERSAMA KAWAN2 NYA BERBICARA TENTANG ISU SEMASA DI MALAYSIA.

SEBENARNYA BANYAK BENDA DIDEDAHKAN DALAM VIDEO NIE YANG JARANG DIKETAHUI SEPERTI ILMU MENGENAL DIRI DAN MENGENAL ALLAH DAN SEBAGAINYA.INGAT DALAM MASTIKA, LEPAT JADI HANGAT DAN DITUDUH SESAT OLEH HARIAN METRO.NOW WE WILL HEAR OTHER SIDE OF THAT STORY FROM LEPAT.THANX BRO.!!!

COMELKAN ANAK LEPAT AMINAH DAN AZALI
MEMANG PADA KITA YANG TAK KENA BOLEH KATA LEPAT MACAM2, GILA LAH, SESAT LAH, IMEJ DREADLOCK DIA LAH...CUBA BAYANGKAN KITA DI TEMPAT DIA.ENTAH APA KITA BUAT YA?
P/S:- ANYWAY AKU TAK DA KATA NAK STORY DAH TENTANG LEPAT.....ANYWAY, LEPAT, I SEE ALL YOUR VIDEO AND I WANT TO SAY 3 WORDS, I RESPECT YOU!!!!